sila tinggalkan jejak korang ye

thanx for visiting this blog

^_^
kadang-kadang kite mencari cari dimana matahari,tapi allah berikan petir untuk kite,puas kite mencari,rupe rupenyer allah nak bagi kite pelangi yang indah

thank you~

Oct 1, 2013

alhamdulillah..5hari dibintulu..

menu2 sepanjang berada di bintulu~
semua menu ni ifnir masak sendiri
rasanya sekali je makan kat luar,lunch nasi lalapan 27sept

boleh tahan la..suami ifnir cakap,first time makan boleh laa,cuba klw berbulan duk makan menda sama~
dan semua sedia maklum,makanan kat area borneo ni mahal2 semua..so bila harga mahal,mesti la berharap makanan sedap kan,macam hotel 5bintangbekerlipan..tapi nan ado~
cian kat suami
dan kerana kasih kat suami,kteorg gigih p beli bahan mentah ntuk masak,kat sing kwong (kalau kat semenanjung,tesco gitu laa,ala,nama kedai je sing kwong tu..kedai runcit hat besar)

baru 2minggu cuti masak,jadi haru biru semua..
serba tak kena..
cuti sminggu sebab kenduri kawen belah suami,pastu cuti seminggu sebab masuk umah baru..

maka,lahirlah chef terkemuka dihati suami.haha.. *masuk bakul angkat sendiri memang tak terangkat.haha
menu mesti ikan sotong,ikan sotong..sebab xbeli byk2 pn,duduk seminggu je..
ifnir ok je.no problem~
asl boleh mkn "makanan mengarut" jadilah.hahahah
jumaat 27sept
dinner buat kari ikan,dengan bantuan suami didapur..
dan sotong goreng kunyit
punya haru kena marah..kena brainwash segala..pungpangpungpang..*tahan air mata
pastu tdo merajuk
mengadanya isteri ni..suami tegur ntuk kebaikkan pn merajok.hehe

28sept
lunch buat kari lagi sekali,tapi kari sotong..gigih buat sorg2..buat senyap2.hahaha..yela,nk tunjuk belang la plak kali ni..hahaha.kite tengok sape yg terkena..
pastu suami makan sambil bulat kan mata,tengok ifnir..lalu bertanya,syg buat sendiri ke ni?sedapnya syg masak..pandai masak rupanya isteri abg.hahaha
goreng baby kailan *nama baby kailan,suami yg bagi..haha

dinner plak,masak pe tah.lpe dah
mcm buat ikan goreng,ngan sup sayur baby kailan..haha
suami cakap,nk ikan garing krupkrup..
sebab kat umh ifnir umi xsuka ikan garing,sebab tu ifnir terbawa bawa.hahaa
xsangka suami ifnir sama taste ngn nenek ifnir..suka makan ikan goreng garing.heehehe
malam2 biasanya simple je

29sept
lunch,masak sotong masak sos.suami tanya,masak ape ni,sedap jgk masak cm ni..letak ape?ehehe..kembang idung tw.haha
kena komen skit,sebab sotong keras ke cmne tah,kena masak lama kata abang..kena rebus dlu mcm masak kari sotong..dh tahan kena komen dah kali ni..dh boleh terima hakikat.sebab tak kena bebel dh.haahaah
pastu telur dadar..hehe


dinner,makan kat bilik kawan suami..epit..
dia masak sendiri..masak lemak cili padi..
perghh..pijor habeh bibir makan masakan epit
pedas oit!
ifnir makan tak letak kuah pn,setitik dua je..percayalah..tu pn dh pedas
tapi suami boleh buat mcm sup
subhanallah..
mmg kali ni ifnir terpaksa akur,memang betui suami suka makan pedas,bkn pedas skit,pedas sgt2.
cili kecik tu boleh gigit cm tu je~


30sept
kari ikan.owh lupe gtw,suami adalah penggemar tegar kari.tapi sy sayang suami sy bukan kerana dia peminat tegar kari tapi kerana dia adalah suami sy..hehehe
sayur kangkung rebus,telur dadar
menu harini terlebih skit.terbuat byk..hehe
entah la,kalut dengan makcik cleaner sma,dh la lewat dh suami nk mkn..
lapar kot suami ifnir tengah tadi..
dh kul1ptg..sian suami~
janji,esok tak masak lewat dh..janji!

dinner plak,masak simple..
kangkung goreng belacan,ikan bawal goreng,cili potong..
suami cakap,memang kena ngn selera abang..hahahaha

1oct
lunch,masak sotong goreng halia,sayur baby kailan goreng pedas smpai berdesing telinga bersama tauhu jepun,ikan goreng krupkrup dan kicap bersama cili potong..
mmg betui2 selera ifnir kali ni
haha
cian cik suami,xmenambah mkn harini..tpi suami ckp sedap sayur ngn sotong msak cm ni..
hehe..cuma ikan still x dapat jadi krupkrup..xreti aihh,suami nk ikan goreng garing yg cmne..
xpe,kat semenanjung nnti syg masak ikan goreng garing krupkrup ntuk abg yea..
hehe
puji la lgi..puji la lgi.mkin bersemangat rasanya nk masak.haahah

...


alhamdulillah..suami kenyang,ifnir pn kenyang..




dan yg pasti,memasak haruslah ikhlas dan penuh kasih syg
ifnir suke sgt2 dpt msk ntuk suami
sebab ifnir tahu,suami ifnir tak makan "makanan mengarut" mcm roti,biskut *ifnir je yg ske mkn menda karut ni,nasi kurang ckit..haha
ni la punca kenapa ifnir lgi bersemangat nak masak
rasa hepi sgt2 sebab semua masakan habes kteorg kerjakan

*nanti syg balik semenanjung.abg nk puasalah,xnak makan..sebab xde org nak masakkn dh ntuk abang..
tetiba rasa sedih nak tinggalkan abg kt cini..syg balik sebab convo..klau tak kerana convo,syg rela duk kat cni lgi sebab bes dapat masak ntuk abg..

4 comments:

Princess Feyqa said...

haishh jealous tgk isteri msk kn utk suami.. fiqa nak masak utk suami tp bila jmpe je mesti ajak mkn luar huhu..

cheekychubbycutegirl said...

simple2 je fiqa..boleh la mkn ntuk dua org.hehe

S. Faezah said...

tape2..asah2 skill dgn resepi baru..pasni boleh buat surprise!..hihih

cheekychubbycutegirl said...

Hihi..tula..nk asah ngn batu pengasah klw boleh..hihi..sepriseee.huhu