terus ke point jelah kan..
1.basuh ayam
potong ayam,buang2 mana yang tak suka.then amik tepung,bilas2,.pastikan bersih.ifnir selalu basuh ayam pakai tepung gandum.fungsi tepung ni nak bagi bau hanyir ayam tu hilang.
petua dari ummi ifnir..memang ifnir selalu basuh ayam pakai tepung gandum,tapi suatu hari tu ifnir tak basuh pun pakai tepung gandum,alih2 bila buat goreng,hanyir ya rabbi..uwek uwek ami laki bini..eeeeeee~~~~~~geli nya.terus buang ayam tu..
2.basuh ikan,udang,sotong (laut)
buang insang then basuh ikan.ifnir basuh pakai garam kasar..nak buang bau hanyir ikan dan buatkan ikan lebih segar sebelum simpan ke dalam peti ais.
3.basuh ikan sungai
kalau ikan sungai,ifnir memang basuh pakai daun limau purut,limau nipis,asam jawa,asam gelugor..memang tonyoh kau kau,bagi hilang bau hanyir,dan bau tanah..
3.sayur layu
ni pulak sayur layu.kalau sayur layu,ifnir rendam tenggelam dalam air paip sehingga dia segar bugar..betul,memang menjadi.experiment ifnir buat ni sesuai untuk saayur seangkatan sawi.ulam2..sayur berdaun la maksudnya..
4.masak makanan berkuah
bila masak makanan berkuah seperti,gulai,kari,masak lemak,masak lemak cili padi.memang ifnir guna garam kasar.rasa lagi berlemak.hehe..cubalah.hehe.
5.masak tumis/sambal
yang ni,ifnir dh buat experiment jugak.masukkan lada kering blend dlu,tumis bagi masak dulu,api jangan kuat.pastu masukkan bawang blend..rasa lagi sedap.hehe..bagi ifnir laa.kalau korang pulak cmne?hehehe..
pesanan dari penaja:
semua petua kat atas, kalau tak menjadi ngn korang,jangan la saman ifnir.paham tak,ni hanyalah perkongsian ifnir.jangan la bash sangat.okla,tu je setakat ni.sekian terima kasih.nanti kalau ingat,ifnir tulis lagi.
*gambar adalah ehsan dari google..tq google..
1 comment:
Akan di practice kan..
Jalan2 di sini.
Jom jengah Papaglamz
http://www.papaglamz.com/?m=1
Post a Comment