sila tinggalkan jejak korang ye

thanx for visiting this blog

^_^
kadang-kadang kite mencari cari dimana matahari,tapi allah berikan petir untuk kite,puas kite mencari,rupe rupenyer allah nak bagi kite pelangi yang indah

thank you~

Nov 20, 2011

ape itu bolox??




ape tu bolox?jap google jap tw..


bolox ialah perkataan yang digunakan oleh orang yang mahir berbahasa terengganu yang juga memberi maksud seerti dengan bolok.


*korang try r google jugak..hahaha..jumpa tak?haha
word bolok ni boleh digunakan dimana mana aja tapi haruslah mengikut situasi yg betul..


kenapa bolox??kenapa??? 


bolox/bolok = 
i)cakap/ayat berterabur
ii)cakap xserupa bikin
iii)baju yg dipakai tidak kemas
iv)pakaian yang tidak dilipat(digumpal) lalu disumbat kedalam beg






korang nak guna word bolok ni,boleh la berbuat demikian ketika..




contoh situasi 1: ayat berterabur


demam urat ialah apabila urat terlalu sakit hingga memberi effect kepada badan,lalu kita boleh demam kerana urat sakit.haha..bolox!


*nampak tak ayat BM diatas sangat berterabur dan penyampai tidak dapat menyampaikan sesuatu perkara dengan betul sehingga pembaca tidak dapat memahami ayat anda...hahaha..bukan aje dalam ayat,tapi juga dalam percakapan.jika pendengar tak paham ape yg korang nak gitau,anda sedang adalah orang yg bercakap 'bolok'....





contoh situasi 2:cakap tak serupa bikin

jam menunjukkan pukul3 petang dan makanan cafe tidak lagi sehangat seperti jam 12tengahari

kalah:aku nak beli je makanan ni,aku lapar laaa
seri: eiiii,aku xsuka la makan makanan sejuk,nanti badan aku masuk angin..
kalah: tapi ok lagi lauknya,jom la..sedap taw lauk sambal ayam ni..
seri:xnak laaaa.....sakit perut nanti....
kalah:xpela ko tak nak..aku beli je...


dihari laen,tapi waktu yg sama

kalah: seri,makanan yg tak panas ni je tinggal..ko mesti tak nak kan..
seri: helo,aku nak ok....lagipun nampak macam sedap je sambal ayam ni..nyumnyum..

kalah : bolok!!!aritu cakap laen,sekarang cakap laen... *monolog dalaman

*situasi ni nak gitau korang yg seri cakap tak serupa bikin..hari tu cakap masuk angin bagai alih alih dia makan jugak..konon konon je seri tu....
biasanya situasi 2 ni akan terkeluar beserta mimik muka yg sangat buruk,*sila control muka korang time sebut word ni dan perasaan yang tidak senang *tak puas ati kot walaupun anda hanya bermonolog dalaman kerana anda dan kawan anda mungkin tidak serapat apit-G yg ditutup...




contoh situasi 3:baju yang dipakai tak kemas 

sammy dan alias ingin ke bandar pada hujung minggu dengan menaiki bas..
alias sudah berciap dengan smart dan machonya sebelum bertolak,tapi tidak bagi sammy kerana sammy terbangun lambat dari waktu yg sepatutnya..

sammy ingin memakai kemeja,tapi kemeja kotaknya kelihatan kedut duaribu..

bukan sammy tidak mempunyai baju laen,tapi SEMUA baju baju itu sedang berada di dalam washing machine..begitulah lelaki bernama sammy..sammy je,lelaki laen tak ye.haha


dengan waktu yg sangat suntuk,sammy hanya pejamkan matanya dan memakai kemeja kotaknya tanpa rasa bersalah...
dan sammy memasukkan baju ke dalam seluar(tuck in) dengan terkocoh kocoh sehingga seluar sammy kelihatan terbonjol bonjol dan cembung kerana baju kemejanya bergulung gulung....

ketika alias melihat sammy,alias berkata : boloknye suor(read suwor/seluar) sammy....


*nampak tak situasi di atas...sammy tuck in kemeja,tapi dia just sumbat sumbat je..sammy tak betulkan kemejanya..paham tak?hehe



kawan-kawan,mintak maaf jika ayat i pon bolok,tapi i cuba sedaya upaya i untuk pahamkan u olls..terutama abang stalker..hahahaaha..tq bagi idea untuk saya buat entry.ngehehehee







1 comment:

Abg Stalker said...

ahha..bhs ganu rupanya.ptt r abg failed. ;P sbb mmg ssh nk bljr bahasa ganu wlupn kmpg kt sana. :( bhs srwk abg bljr cpy je mahir.hm,trm ksh ifnir. :)pasni bole guna bolox.hehe